Україна – чи не єдина країна в світі, де приріст ефективності агровиробництва може вимірюватися двозначним числом - Мірненко

Україна – чи не єдина країна в світі, де приріст ефективності агровиробництва може вимірюватися двозначним числом - Мірненко

Вівторок, 11 лютого 2020

«Середня врожайність пшениці в Україні за останні 20 років зросла з 2,4 до 4,1 тонн з гектара, в той час як в Німеччині в схожих кліматичних умовах стабільно отримують 8 тонн», - розповідає бренд-менеджер PÖTTINGER Володимир Мірненко.

За його словами, українські аграрії єдині в Європі мають значні резерви до підвищення врожайності: «Усі країни із розвиненим агровиробництвом вже знайшли себе в технологіях і вичерпали свій потенціал до росту. Вони борються за пару відсотків можливого зростання ефективності. Україна – чи не єдина країна в цілому світі, де приріст ефективності агровиробництва може вимірюватися двозначним числом».

Як цього досягнути? Інвестувати у правильний посівний комплекс, адже вплинути на економіку виробництва з 1 га ціною сівалки дуже важко: зменшення ціни сівалки на 20% призводить до економії лише 1 євро на гектарі. Проте, лише на польовій схожості після невідповідної сівалки господарство втрачає від 12 до 24 доларів.

«Сівалка повинна підбиратися під вашу технологію виробництва і давати більше 90% польової схожості. Якщо це ще не так, пора шукати шляхи, як змінити ситуацію на краще. Ми провели 32 дослідження по всій Україні і обрахунки показали можливість заощадження на насінні до 24 євро на 1 га. Правильно розрахована норма висіву – це не тільки заощадження насіння. Це збереже гроші на хімзахисті і дасть рослинам більше комфорту для реалізації їх генетичного потенціалу», - пояснив Мірненко.